woensdag 3 augustus 2011

Jamaican Jerk Pork met maïsbrood


Jerk Meat is pittig gekruid en gestoofd vlees en een van de meest geliefde gerechten op Jamaica. Van oorsprong is het gerecht afkomstig van de Arawakken, de oorspronkelijke bewoners van Jamaica. Het recept werd verder ontwikkeld door de Maroons, gevluchte slaven die zich in het gebergte van Jamaica voor de Spanjaarden en later de Engelsen verstopt hielden. De Maroons joegen op zwijnen en marineerden het zwijnenvlees in een mengsel van peper en andere kruiden.

Daarna wikkelden zij het in bladeren van de Pimento-boom en legden zij het vlees met hete stenen en smeulend Pimento-hout in een gat, afgedekt met palmbladeren. Na enkele uren was het vlees gaar en smaakvol dankzij het Pimento-hout. Tegenwoordig wordt Jerk Food voorbereid in olievaten die overdwars zijn doorgesneden. Naast Jerk Pork heb je de keuze uit Jerk Chicken, Jerk Beef en zelfs Jerk Lobster.

Ik heb de pork variant gemaakt en het recept uit mijn BBQ bijbel van Steven Raichlen gebruikt. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die eens een keer anders wil bbq'en dan de verbrande sateetjes en hamburgers die je veel te vaak ziet.

Daarnaast in de Dutch Oven maïsbrood gemaakt, een lekkere combinatie met het pittige vlees!

Hier het recept voor de marinade:

2-4 Madame Jeanette-pepers
1 bosje bosuitjes
1 halve ui grof gehakt
3 teentjes knoflook
15 gram verse koriander
15 gram verse bladpeterselie
2 el grof gehakte verse gember
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel verse majoraan
1,5 theelepel piment
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 vers geraspte nootmuskaat
1/2 theelepel gemalen kaneel
2,5 eetlepel citroensap
2,5 eetlepel sojasaus
2,5 eetlepel donkere rum
2,5 eetlepel plantaardige olie
1,5 eetlepel grof zeezout
1,5 eetlepel witte azijn
1,5 eetlepel bruine suiker
1 kilo procureur (varkensnek)

De procureur vlinderen tot je een plak hebt van ongeveer 3-4 centimeter dik, daarna met een vleesmes gaten in het vlees prikken (dit noemt men jooken) zodat de marinade goed door het vlees dringt. Alle ingrediënten in de keukenmachine of blender doen en mengen tot je een dikke pasta hebt. Vervolgens het vlees met de marinade tenminste 8 uur marineren in een ziplock zak in de ijskast, hoe langer je marineert hoe lekkerder het vlees word!

De bbq voorbereiden voor medium hitte en het vlees aan beide kanten grillen tot je een interne temperatuur hebt van 90 graden, dat duurde bij mij ongeveer een uur. Daarna het vlees even laten rusten in zilverfolie en dan dunne plakken snijden.

Wat vond ik er van? Zalig mals vlees, en heerlijk pittig! Ik had zelf nog 2 habanero pepers liggen, deze zijn kwa hitte vergelijkbaar met Madame Jeanette-pepers, en ik heb de zaadjes en zaadlijsten laten zitten voor wat extra hitte, echt veel heter had het ook niet moeten zijn. Dit is in ieder geval weer een blijvertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten