vrijdag 30 juli 2010

Now this is BBQ!

CUT/CHOP/COOK from UM Media Documentary Projects on Vimeo.

Spareribs, aardappelpannetje en smoked BBQ beans.

Zelf vind ik het altijd het leukste om een compleet gerecht op de bbq te maken. Hier een heerlijke combinatie die ik onlangs heb gemaakt, spareribs volgens de 3-2-1 methode, een aardappelpannetje en smoked bbq beans.

De avond ervoor heb ik de spareribs in de rub gezet, je kunt hier gewoon je favoriete rub voor gebruiken.

Een uur voor je gaat bbq'en haal je het vlees uit de bbq om een beetje op temperatuur te laten komen. De ribbetjes werden dit keer volgens de 3-2-1 methode bereid en dat wil zeggen; de bbq op een temperatuur van tussen de 110 en 120 graden houden volgens de indirecte methode, dan gaan de spareribs er 3 uur op, vervolgens pak je zin in de alu folie met een eetlepel appelsap en gaan ze er weer 2 uur op, dan haal je ze uit de folie en leg je ze er nog een uurtje op. Je kunt er voor kiezen om de tijd te verkorten wanneer ze in de folie liggen want ze kunnen erg zacht worden en daar moet je van houden, het laatste uurtje gaan ze er weer op om ze weer een beetje knapperig van de buitenkant te maken. Uiteraard gebruiken we weer wat brokken rookhout.

Als je de spareribs er op hebt gelegd kan je beginnen met het voorbereiden van de bijgerechten. We beginnen met het aardappelpannetje.

Wat hebben we hier voor nodig:

Een gietijzeren steelpannetje (€3,- bij de Sligro! Ik verkoop ze voor €5,-, haha)
9 plakjes gerookt ontbijtspek
een halve ui in dunne ringen gesneden
prei in dunne ringen gesneden
schijfjes aardappel
Boursin koksroom
1 ei
verse peper

Verspreid de ontbijtspek zoals op onderstaande foto.


Meng de koksroom met het ei. Leg eerst een laagje aardappelschijfjes in het pannetje. Ik heb het pannetje 2,5 op de bbq gelegd en nog waren niet alle schijfjes helemaal gaar, dus de volgende keer dat ik het maak kook ik de aardappels 10 minuten voor voordat ik er schijfjes van maak. Vervolgens een laag uienringen, dan weer een laag aardappelschijfjes, een laag preiringetjes en weer een laag aardappelschijfjes. Giet de koksroom er overheen, in principe hoeft het niet helemaal onder komen te staan, maar dat mag natuurlijk wel. Sla de plakken ontbijtspek weer terug en kruid het af met wat vers gemalen peper.


Dan kunnen we beginnen aan het laatste bijgerecht, de smoked bbq beans. Absoluut één van mijn favorieten.

Ingrediënten:

3 blikjes Heinz Baked Beans
3 eetlepels ketchup
3 eetlepels bbq saus
½ theelepel gele mosterd (Amerikaanse)
1 ½ eetlepel donker bruine basterdsuiker
1 eetlepel chilipoeder naar smaak
1 ½ eetlepel molasse (stroop mag ook, molasse is iets zouter)
½ ui, gesnipperd
5 á 6 plakjes gerookt ontbijt spek, in stukjes of pulled pork.

Ik giet behoorlijk wat vocht uit de blikjes en vul dat weer aan met de ketchup en bbq saus. Meng alle ingrediënten door elkaar.




 Het aardappelpannetje zet je de laatste 2,5 uur op de bbq en de smoked beans de laatste 2 uur.



Al met al was het weer geslaagde sessie. Het kost wel erg veel tijd want de spareribs liggen er in totaal 6 uur op, maar het was het wachten absoluut waard!