donderdag 19 mei 2011

Chili con Carne op de BBQ


Alweer een receptje wat hoog op de verlanglijst stond. Het wachten was alleen op een grote gietijzeren pan waar ik deze hoeveelheid in kon maken, oftewel een Dutch Oven. De mogelijkheden van een Dutch oven zijn onbeperkt, de DO kan zowel in de BBQ gebruikt worden maar ook stand alone doormiddel van briketten onder de DO en briketten op de deksel. Je kan er brood in bakken maar ook stoofpotten, soep en zelfs taarten. Het recept waar ik vandaag voor gekozen heb is Chili con Carne. Een eenvoudige versie om het simpele feit dat ik niet beschik over de originele Mexicaanse ingrediƫnten zoals Chipotles in Adobo (gerookte en gedroogde jalapenos in adobosaus) of bijv. Cascabel chili poeder. Dit recept benaderd het denk ik aardig.

De ingrediƫnten:

2 uien
3 tenen knoflook
olijfolie
2 volle theelepels chilipoeder
1 volle theelepel komijn poeder
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 pond rundergehakt
1 potje zongedroogde tomaten in olijfolie
4 Jalapenos
Tabasco Chipotle
2 blikken tomatenblokjes
2 kaneelstokjes
35 gram pure chocolade
2 blikken kidneybonen in Chilisaus


Bereid de BBQ voor voor de indirecte methode, zet de DO boven de brandende briketten en fruit de fijngesneden ui en knoflook tot ze glazig zijn, voeg dan 2 theelepels chilipoeder en 1 theelepel komijn poeder toe en breng op smaak met zout en peper. Roer goed door.


Dan voeg je het gehakt toe en bakt het rul tot het mooi bruin is.


De jalapeno's en zongedroogde tomaatjes snij je fijn en voeg je samen met de overgebleven olie van de tomaten toe samen met 2 kaneelstokjes en dit breng je aan de kook.


Zodra het kookt verplaats je de DO naar de andere kant van de BBQ aan de indirecte kant en je laat het geheel anderhalf uur lekker pruttelen op 165 graden met de deksel op de BBQ, op de brandende kooltjes leg je een stuk hout om te roken, ik heb een stuk appelhout gebruikt maar je kan hier ook geweekte snippers voor gebruiken. Kijk wel uit met Mesquite hout, dit is nl erg sterk! Roer het af en toe even goed om.


Na anderhalf uur voeg je 35 gram pure chocolade toe en de kidneybonen en laat dit nog een half uurtje staan.


Haal de pan van het vuur, schep de chili op een klein bord en serveer het met nacho's, creme fraish en geraspte kaas.

Ik vond het heerlijk! Het was wel aan de pittige kant, maar ik hou daar juist wel van!