woensdag 8 juni 2011

Coq au Vin op de BBQ.

Een maand geleden postte Ewald op het BBQ forum een Coq au Vin recept wat in zijn familie al 30 jaar word gemaakt. Echter kwam het recept van Ewald uiteraard van de BBQ. Dit zag er zo ontzettend lekker uit dat ik het vandaag ben gaan maken. Het is wel een gerechtje waar je de tijd voor moet nemen, ik ben in totaal zo'n 3 uur bezig geweest, maar het wachten werd beloond... Hier het verslag.

De ingrediënten:

- 1 kg. Kip (Kuikenbouten) of kipkluifjes, (ik heb dijtjes en poten gebruikt)
- 50 gr. Bloem (voor de saus)
- 50 gr. Roomboter (voor de saus)
- wat boter en olie om te bakken
- 1 a 2 tl. Kipkruiden
- 100 ml. Cognac
- 500 ml. Droge witte Wijn, aangeraden word Chablis, maar die kon ik zo snel niet vinden in de Appie en heb er een droge witte voor gebruikt
- 250 gr. Gesneden Champignons
- 1 teentje Knoflook (ik heb er 2 extra teentjes knoflook bij gedaan)
- 1 Laurierblad
- 1 plak (achter)ham 7 mm. dik = 1-1½ ons in dobbelsteentje gesneden
- Snuifje Tijm (1tl.)
- 1 el. Vers gehakte Peterselie
- 12 sjalotten (heel of in 2-en/ 4-en, ligt aan de grootte)
- 1 tl. Sambal Oelek
- zout naar smaak


In wat roomboter/olie de sjalotjes fruiten en op het laatst de knoflook even mee laten fruiten. Dan gaan de sjalotjes met knoflook uit de pan, en in wat roomboter bak je de champignons.



In een schaal de sjalotjes, knoflook en champignons samen doen met de hamblokjes, Sambal, tijm en peterselie en even doorscheppen.


Vervolgens de kip kruiden met 1 a 2 tl. kipkruiden en op de BBQ indirect op 200gr. voorgaren. Ik heb de kip er 45 minuten op gehad met een stukje appelhout, maar dat had achteraf ook een half uurtje gekund.


Dan kan de kip er af en apart gezet worden. Vervolgens de Dutch Oven direct boven de hitte zetten met wat olie en de kip in de DO leggen, de kip moet je horen sissen. Nu de cognac over de kip gieten en flamberen, kijk hier goed mee uit want het kostte me bijna m'n wenkbrauwen.


Nu kan de kip weer uit de DO, en de DO zet je even indirect, laat nu de boter smelten in de DO (niet bruin laten worden) en roer er de bloem door tot een smeuïge massa. Doe nu de sjalotjes, champignons, hamblokjes mengsel in de pan en schep goed door. Giet dan de wijn in de pan (scheutje voor scheutje en laat het mengsel steeds weer aan de kook komen, anders bindt de bloem niet)


Nu kan de kip er weer bij, laat het geheel met deksel op de DO indirect op zo'n 150-200gr.C 1-1.1/2 uur pruttelen, af en toe voorzichtig doorroeren.
Na zo'n 45 minuten kun je gaan proeven en eventueel zout naar smaak toevoegen. Volgens Ewald moet je dit niet eerder doen omdat dan 'het huwelijk tussen al die lekkere smaken nog niet tot stand gekomen'. Ik heb het geserveerd met witte rijst, maar krieltjes of patatjes kan natuurlijk ook.


Ik en mijn gasten vonden het echt ontzettend lekker, het is dan ook allemaal op gegaan! Ik denk dan ook dat dit recept de komende 30 jaar ook in mijn familie gemaakt blijft worden!