dinsdag 27 juli 2010

Bacon Fatty

De bacon fatty, wederom een typisch Amerikaans low & slow gerecht. De Amerikanen noemen dit ook wel een 'Hartattack in a roll', en eten ze dit voor het ontbijt.... tsja, dan is het niet zo raar dat ze daar nogal last hebben van overgewicht... desalniettemin is dit een heerlijk gerecht, en eet het dan maar als avondeten...

Wat hebben we nodig:

14 tot 16 lange plakken bacon
500 gram gehakt
Salami
Ham
Champignons
Geraspte kaas
BBQ saus
BBQ Rub
Rookhout

Ik heb in dit geval een vulling gemaakt van salami, ham, champignons en geraspte kaas, maar je mag iedere vulling gebruiken die je wilt, ik zou zeggen laat je fantasie er op los!

De voorbereiding begint de avond voor je gaat bbq'en. Om het gehakt in een mooie egale plak te krijgen kan je het beste een ziplock zak gebruiken (van de Appie). Je doet het gehakt in de zak, druk de lucht uit de zak en sluit de zak af. Nu verdeel je het gehakt in de zak tot hij overal dezelfde dikte heeft en helemaal verdeeld is over de zak. Dan maak je de zak voorzichtig open, knip de zijkanten los en vouw het opengeknipte gedeelte naar voren. Nu kan je de plak gehakt beleggen met je gewenste vulling. Dat moet er dan zo ongeveer uit zien.


Nu rol je het geheel op met behulp van de opengeknipte zak, rol het zo stevig mogelijk op. Hierna verpak je de rol in een stuk plastic keukenfolie, en je draait de uiteinden van de folie strak aan tot je een mooie strakke worst hebt. Nu kan de rol een nachtje opstijven in de koelkast.

Hou er rekening mee dat de rol tussen de 3 en 4 uur op de bbq ligt, dus begin op tijd met het weven van de bacon!

Het weven van de bacon is vrij eenvoudig, hier een uitleg hoe dat word gedaan. KLIK

Wanneer de weave klaar is bestrooi je deze met je favoriete bbq rub en ben je klaar om de fatty te gaan rollen.

Nu zie je de meeste mensen de rol gehakt recht tov de bacon leggen, maar ik leg deze schuin zodat de weave als een ruit voor je ligt met de punt naar benden. Dit heeft 2 voordelen. Ten eerste ziet de weave er veel mooier uit, en ten tweede hou je aan de zijkanten geen openingen over omdat je de punten mooi naar binnen kunt vouwen.


Nu had ik toevallig nog wat aardappeltjes liggen en het leek me leuk daar crashed potatoes van te maken, wederom erg simpel en hoeven er alleen het laatste uurtje op de bbq. Neem een paar kruimige of iets kruimige aardappelen en kook deze in de schil gaar. Als ze gaar zijn neem je een aardappel stamper en druk de aardappel in tot hij barst, draai de stamper 90graden en herhaal het tot de aardappel behoorlijk plat is, kijk alleen uit dat de onderkant heel blijft. Bestrooi de aardappel met zeezout, fijngehakte rozemarijn en geraspte kaas en zet ze apart.




Verwarm de bqq op de indirecte manier voor tot ca 110-120c en leg er geweekte houtsnippers of gewoon brokken hout op.
De fattie is klaar als de interne temperatuur 80 graden is, bij mij duurde het bijna 4 uur. Het laatste uur
tje heb ik de crashed potatoes er bij gelegd en zie hier het resultaat, beetje bbq saus er bij en het was echt heerlijk! Let ook op de rode ring aan de rand van de fatty, dit noemen we de rookring en laat zien tot hoever de rook is doorgedrongen in het vlees.