dinsdag 14 juni 2011

Boeuf Bourguignon

Na het heerlijke recept van Coq au Vin dacht ik dat ik nog maar eens een Franse klassieker moest maken op de bbq, en Boeuf Bourguignon leek me een hele mooie om te maken! Hier het verslag.

Ingrediƫnten:

1 el goede olijfolie
250 gr bacon, in blokjes
1 kilo riblappen
Zeezout
Vers gemalen peper
250 gram winter/bospeen
2 uien, gesneden
2 teentjes knoflook gesneden
100ml Cognac
1 (750 ml.) fles rode wijn, Cote du Rhone of Pinot Noir
1 el tomatenpuree
1 tl gedroogde thijm
75gr ongezouten roomboter, op kamertemepratuur
75gr bloem
1 potje zilveruitjes
250gr champignons, in kwarten.
1 grof boerenbrood
1 el fijngehakte peterselie om te garneren


Prepareer de bbq volgens de indirecte methode, met een volle starter briketten. Bak de bacon tot het lichtbruin is in de skillet boven het vuur. Zodra deze klaar is apart zetten.


Besprenkel de riblappen ruim met zout en peper en grill rondom mooi bruin. Wanneer deze klaar is kan je het vlees apart zetten, in groffe stukken snijden en bij de uitgebakken bacon voegen, ik heb het vet bewaard en het in de DO gedaan.



Zet nu de DO direct boven het vuur met het bewaarde vet van de bacon, en fruit de uien en winterpeen tot de uien lichtbruin worden en doe er de laatste minuut de knoflook bij.


Voeg nu het vlees en de uitgebakken bacon toe aan de uien, knoflook en winterpeen, giet de cognac er bij en flambeer het geheel.


Zodra de vlammen zijn gedoofd kan je de fles wijn er bij doen, zorg dat het vlees net onder staat. Als je niet genoeg wijn hebt kan je het aanvullen met bouillon. Doe er vervolgens de tomatenpasta en thijm bij, breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 1 uur pruttelen op 120 graden celcius met de deksel op de DO aan de indirecte kant, wanneer je met een vork makkelijk door de groenten en het vlees kunt prikken is het goed.

Omdat je direct hebt gegrild is het zaak om de temperatuur in je grill omlaag te brengen en het makkelijkste om dat te doen is door een bak koud water boven de hete kooltjes te leggen.


Meng nu de boter met de bloem tot een gladde massa in een kom en voeg dit toe in de DO, en doe na goed door roeren de deksel er weer op. Nu kan je in de skillet de champignons garen. Wanneer deze klaar zijn kan je ze toevoegen in de DO samen met de zilveruitjes. Breng het geheel weer aan de kook en laat 15 minuten staan.


Snij nu het boerenbrood in mooie ruime sneden, en grill deze met een beetje olijfolie aan beide kanten tot het mooi bruin is.


Haal het brood van de grill en wrijf er een half teentje knoflook over uit.


Leg het brood op een bord en schenk er de Boeuf Bourguignon over, garneer het met verse peterselie en serveer er een heerlijke Cabernet Sauvignon bij.

Eet smakelijk!