dinsdag 3 augustus 2010

Nieuwe aanwinst

De Weber Smokey Mountain

Deze stond al een tijdje op de verlanglijst en zondag was het zo ver. De smoker heeft 2 voordelen: 1; De temperatuur is makkellijk lang vast te houden, bbq sessies van 20 uur zonder briketten bij te hoeven vullen is geen enkel probleem. 2; Als je slow smoked doe je dat op lage temperatuur, tussen de 107 en 120 graden celcius. Met een Webet Kettle is het lastiger om zo'n lage temperatuur vast te houden zonder iedere 15 minuten de temperatuur te controleren. Tevens heeft de smoker 2 grillgraten waardoor je meer kwijt kan.

De smoker bestaat uit 3 delen. In het onderste deel bevinden zich het kolenrooster en de kolenring. In het tweede gedeelte zitten de waterpan, en de 2 grillroosters en het 3e deel is de deksel. De waterpan word gevuld met 6 liter heet water en dit zorgt er voor dat de temperatuur in de smoker constant blijft, en de damp die van het water komt zorgt er ook voor dat je vlees sappig en mals blijft.


Zondag uiteraard direct een slab spareribs in de rub gezet, ik vond een Amerikaanse Cajun rub in de Sligro vandeweek, dus meteen maar even proberen. Ribs 24 uur in de ijskast gelegd en de volgende dag om 11 uur 's-morgens de smoker aangestoken. Ik heb de kolenring voor 3/4e gevuld met koude briketten en daarop 12 hete op gelegd en 4 brokken pecan houtbrokken. Het duurde ongeveer een uur tot de smoker de ideale temperatuur van 107 graden aangaf, direct de onderste schuiven zo goed als dicht gedraaid en de sparerib er op gelegd.



De bedoeling was op de ribs volgens de 3-2-1 methode te bereiden. Dat betekend dat de sparerib er 3 uur op gaat, daarna in de folie word gewikkeld met een eetlepel appelsap. Dan word er 2 uur in de folie gegaard. Na de 2 uur word de folie er weer afgehaald en gaat de sparerib er nog een uurtje op om krokant te worden. Hierbij moet wel gezegd worden dat ik gebruik maak van dik bevleesde ribs, als je ze zo bij de slager haalt zou ik de tijd in de folie verkorten met een uur, dus in plaats van 2 uur maar 1 uur in de folie laten garen.

Na 3 uur op de smoker.
Dan 2 uur in de folie.
Na nog een uurtje zonder folie in de smoker te hebben gelegen is dit het eindresultaat.

De smaak van de rub in combinatie met de rooksmaak van pecan hout beviel uitstekend. Het vlees viel bijna van het bot af maar had genoeg 'bite'. Je moet alleen wel de tijd hebben, ze doen er dus 6 uur over... maar dat is het allemaal waard!

Hier ga ik heel veel plezier van hebben!